Kulturkvarteret

Kulturkvarteret är ett varsamt tillskott i Lunds medeltida stadskärna och omfattar 19 exklusiva lägenheter i ett modernt bostadshus med hisnande utsikter. Platsens tusenåriga arv fångas upp i utformning och gårdsmiljöer i ett boende som förenar gammalt och nytt.

Ett av Lunds äldsta kvarter

I juli 2021 färdigställdes ett flerbostadshus mitt i ett av Lunds äldsta kulturkvarter, Sankt Mikael. Platsen har varit bebyggd sedan tiden runt förra millennieskiftet. Här låg ett av Skandinaviens första dominikanerkloster på medeltiden och andra byggnader fram till 1950-talet, tills allt revs och blev en parkeringsplats på adressen Stora Algatan 6.

Lägets stadsmiljö och starka historiska arv har ställt höga krav på utvecklingen. Arkeologiska lämningar och fynd som fortsätter att berätta om områdets betydelse i nordisk historia har behövt bevaras och planeras kring.

Den arkeologiska undersökningen som gjordes inför bygget av det nya huset vid Stora Algatan var den mest omfattande som gjorts i Lund sedan 2003 och resulterade i en mycket stor mängd data och ny kunskap om stadens äldre historia. 

Stefan Larsson, arkeolog, Kulturen i Lund

Krav på nytänkande lösningar

Projektet har präglats av unika förutsättningar med omfattande arkeologiska lämningar, ett nedärvt behov av bilparkeringsplatser, utrymningsfunktioner från grannhus, starka åsikter om vad som fick byggas på platsen samt önskemål om att bostäderna verkligen skulle vara något extra. Det har ställt krav på kreativa lösningar samt detalj- och materialkvalitéer som anpassats till omgivningen.

Platsens och projektet hade mycket speciella förutsättningar som ställde krav på ständigt nytänkande från såväl RO Properties som från oss arkitekter för att navigera projektet framåt när invanda lösningar inte sällan visade sig omöjliga att använda.

Pontus Tebäck, arkitekt, Fojab

Femvåningsbyggnad med 19 exklusiva bostäder

Platsens unika karaktär har fångats upp i bostadshuset med en rad spektakulära inslag. Lägenheterna har ett rikt ljusinsläpp, många med vida utblickar över Lunds historiska centrum och stadskärna. Av de totalt 19 lägenheterna är 14 i större storlek med tre till sex rum och kök på 100-134 kvm och resterande välplanerade en- och tvårumslägenheter på 32-40 kvm. Bostadshuset har två gårdsmiljöer inspirerade av klosterträdgårdar som fanns på platsen under medeltiden och bildar en lugn, grön och väldoftande oas.

Halvautomatiskt garage under jord

Projektets historiska kulturmiljö innebar stora utmaningar för parkering. Lösningen blev ett halvautomatiskt parkeringssystem som staplar bilar i flera plan under jord kombinerat med bilhiss. Det innebar en optimalt platsbesparande planlösning med minimal påverkan på omgivningen.

Bläddra i vår broschyr om Kulturkvarteret

Fakta

Läge: Stora Algatan 6, Lunds medeltida stadskärna

Omfattning: Detaljplaneläggning och genomförande av 19 lägenheter samt förvaltning av 2 250 kvm kontorslokaler

Arkitekt: Pontus Tebäck, Fojab

Entreprenör: Betonmast Malmö

Byggkonsult: Daniel Engström, Projektpartner Engström AB

Status: Färdigställt juli 2021

Shopping Basket